حمام وکیل شیراز

حمام وکیل شیراز

حمام وکیل

سه شنبه 4 مهر 1396
4306

حمام وکیل در دورهٔ زندیه به‌دست کریم خان زند ساخته شد.این حمام در کانون شهر شیراز و نزدیک دیگر بناهای زمان زندیان، همچون بازار وکیل و مسجد وکیل جای دارد. از بخش‌های نگریستنیِ این حمام، بخشی به نام شاه‌نشین است که ویژهٔ شاه بوده‌است. این بنا با شمارهٔ ۹۱۷ در فهرست آثار ملی ایران ثبت و نگاشته شده‌است.

حمام وکیل یکی از جاذبه‌های گردشگری شیراز است که در کنار مسجد و بازار وکیل که دو آثار برجسته‌ی دیگر از دوران زندیه هستند قرار دارد. حمام وکیل یکی از بزرگ‌ترین حمام‌های ساخته شده در زمان خود بود و با رعایت پیشرفته‌ترین اصول معماری زمان خود طراحی و ساخته شده است. به عنوان مثال برای گرم نگه داشتن فضای داخلی حمام وکیل، ورودی حمام به صورت دو مرحله‌ای ساخته شده است به این صورت که شما باید در مرحله‌ی اول از یک درب کوچک وارد حمام شوید و سپس از آنجا با گذر از شیبی ملایم به ورودی اصلی می‌رسید. همچنین ورودی رختکن حمام هم زاویه‌دار ساخته شده است. این گونه طراحی ورودی حمام برای کنترل ورود و خروج هوای سرد به حمام ایجاد شده است.

سقف حمام به شکل یک هشت ضلعی منظم ساخته شده و دیوارهای و سقف آن با نقوش آهک‌بری پوشیده شده است که البته این نقش‌ها تا حدی تخریب شده و از بین رفته‌اند. یکی دیگر از فناوری‌های به کار برده شده در حمام وکیل ایجاد کانال‌هایی باریک زیر سنگ فرش کف حمام است که در آن زمان بخار آب و هوای گرم از آن عبور می کرده تا کف حمام زودتر گرم شود.

حمام وکیل با داشتن دو شاه‌نشین و دو حاکم‌نشین با تلاش کریم خان زند در شهر شیراز بنا شد و امروزه به عنوان موزه‌ی گرمابه‌ی وکیل شناخته می‌شود اما متاسفانه پیش از این کاربری آن قهوه خانه سنتی بود اما الان چند سالی است که به کاربری واقعی خود بازگشته و بازدیدکنندگان می‌توانند با بازدید از این مجموعه علاوه بر تماشای معماری زیبای این حمام به وسیله‌ی مجسمه‌های مومی زیبایی که دور تا دور حمام قرار دارد تا اندازه‌ای با تاریخ و فرهنگ کهن ایران آشنا شوند.

 

نظر بدهید